Bialys of Bialystok Kuchen (Polen)



Bialy is net zoals de bagel van oorsprong een Pools Joods broodgerecht dat begin de jaren 1900 samen met de talrijke Oosteuropese Joodse migranten in New York terecht kwam. De broodjes zijn genoemd naar een plaats in Polen namelijk Bialystok.

In tegenstelling tot de bagel hebben ze geen opening in het midden maar een putje wat - als je je aan het traditioneel recept wil houden - een vulling krijgt van ui, look en maanzaadjes. Uiteraard kan je volop variëren hiermee en doe je toch lekker je goesting en wat jij lekker vindt?

Dit recept is goed voor 6 bialys of 12 mini's.

  • 400g tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 15ml olijfolie
  • 8g zout
  • 250g water
  • olijfolie om in te strijken
  • vulling naar keuze
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed zo'n 12 min. tot je een soepel ietwat kleverig deeg bekomt. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat rijzen tot verdubbeling in volume.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 6 of 12 gelijke porties. Bol ze op en laat 5 min. rusten op je werkblad. Duw ze plat met de palm van je hand en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze met bloem en dek af met vershoudfolie. Laat 1 uur rijzen.

Verwarm je oven voor op 230°C onder- en bovenwarmte. 

Duw voorzichtig met je vingertoppen een putje in het midden van de broodjes en prik in met een vork.  Dit voorkomt dat het midden terug omhoog rijst in de oven. Vul ze met een lepel van je vulling naar keuze. Bestrijk de bialys met olijfolie.

Ik koos voor drie verschillende vullingen: spekblokjes met peterselie, kruidenboter met maanzaad en mozzarella met sesam.

Bak in 10 min. af tot ze gaar zijn. 

Serveer warm. Als je broodjes over hebt, kan je ze invriezen.

Reacties