Camp Rémy/Kamut/Rogge-brood



Een eerste (bescheiden) testje met Kamut® oftewel Khorasantarwe. Kamut® is eigenlijk het geregistreerd handelsmerk voor khorasantarwe. Het is een oud hard tarwegraan, kort door de bocht gezegd een oude variant van durum. Het verhaal wil dat een Amerikaanse piloot in de jaren 50 een aantal korrels meenam uit Egypte en dat zijn vader het zo is beginnen telen in Amerika. Het bevat een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen dan gewone tarwe en veel eiwitten. Helaas weinig gluten dus enkel brood bakken met deze tarwesoort wordt moeilijk. Ik heb het brood gebakken in de Emile Henry broodbakbol. Als versiering gebruikte ik een stencil die je heel goedkoop oa op Aliexpress kunt aankopen.

  • 400g Camp Rémy T65 bloem
  • 50g Kamut®
  • 50g Roggebloem
  • 300-320 ml lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 8g zout
  • 15g smout (of boter)
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed eerst 3 min. op de laagste stand. Kneed vervolgens nog 7 min. op stand 2-3 tot je een mooi soepel deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette mengkom. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot je een verdubbeling van het deeg bekomt (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en bol het stevig op tot een rond brood. Plaats het brood op de schotel van de broodbakbol en zet de koepel er over. Laat 40 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht.

Bestuif je brood met wat roggebloem en maak een paar insnijdingen met een scherp mesje. 

Bak het brood voor 35 min. met de koepel erop in de voorverwarmde oven. Haal de koepel er daarna af (opgepast gebruik ovenhandschoenen want de bol wordt heel heet) en laat nog een paar minuten verder bakken tot je brood een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties