Semolina/tarwe/haver ovenmolletjes



Toen vorige week een Poolse supermarkt hier in de buurt opende, was ik er als de kippen bij om eens te gaan rondneuzen. Ik vind het namelijk heerlijk om te zien welke bakproducten er in het buitenland worden gebruikt. Naast veel bereidingen voor desserts hadden ze ook een redelijk gamma aan bloemsoorten van het merk Melvit.

Een beetje moeilijk zo om dat Pools te ontcijferen van wat welk is maar een beetje Google bracht mij op de producent zijn webpagina en gelukkig kan je die ook in de Engelse taal bezoeken. Handig dus om ff vooraf te kijken op die pagina mocht je ook de drang hebben om eens in een Poolse supermarkt te gaan winkelen. Ik bracht oa dit havermeel mee waarmee ik deze ovenmolletjes heb gemaakt. Voor de mensen die in het bezit zijn van een Thermomix staan de recepten hiervoor op de verpakking uitgeschreven. Mooi meegenomen dus.

  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 250g tarwebloem
  • 200g extra fijn griesmeel
  • 100g havermeel
  • 50g olijfolie
  • 2el melkpoeder
  • 10g zout
  • 100ml (soya)melk
  • 175ml water
Maak van alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg. Kneed zo'n 12 min. in de kneedmachine op stand 2.


Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 7 gelijke porties van ongeveer 135g/stuk. Bol ze op en leg ze op een lichtjes met bloem bestoven werkblad zo'n 10 min. te rusten. 



Duw vervolgens de broodjes plat met de palm van je hand. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakvorm, bestuif ze met bloem en prik ze in met een vork. Dek af met vershoudfolie wat je met olie hebt ingesmeerd. Dit voorkomt het aankleven. Laat 40 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.

Bak de broodjes ongeveer 20-25 min. tot ze gaar en licht gekleurd zijn. 

Leg op een rooster en dek af met een propere theekdoek om af te koelen. Zo blijven de broodjes mooi mals.


Reacties