Mini suikerbroodjes (craquelins)


Waarom niet eens individuele suikerbroodjes bakken ipv 1 grote bedacht ik. Het bespaart je de moeite om het zachte brood deftig te kunnen versnijden en elk heeft zijn eigen broodje om op te smullen. Je kan het deeg natuurlijk als 1 groot of 2 kleinere broden bakken. De broodjes bakte ik in een geperforeerde silicone bakmat voor hamburgerbuns.

Voor 8 broodjes:

  • 500g Amerikaans patent of een andere sterke bloemsoort
  • 40g verse gist of 14g droge gist
  • 175ml lauwe melk
  • 2 eieren
  • 100g boter op kamertemperatuur
  • 50g kristalsuiker
  • 5g zout
  • 200g parelsuiker
  • 1 eidooier losgeklopt met 1el melk voor de afwerking
Roer de gist los in de lauwe melk. Voeg de bloem, eieren, suiker en zout toe. Roer op de traagste stand een 3tal minuten de ingrediënten onder mekaar. 

Voeg al knedend de zachte boter toe en kneed ongeveer 15 min. Het deeg mag niet plakkerig meer zijn en moet loslaten van de wanden van de kneedkom. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat 1,5u rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Ontgas het deeg en kneed manueel de parelsuiker er onder. Verdeel het deeg in 8 gelijke bollen en leg ze in de uitsparingen van de bakmat (of op een met bakpapier beklede bakplaat).

Dek af en laat opnieuw 1,5u rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C hete lucht.


Bestrijk de bolletjes met het losgeklopt eigeel en bak ze 20 min. tot ze een mooie glanzende bruine kleur hebben. 

Leg de bolletjes onmiddellijk op een rooster en laat afkoelen. Verbrand je handen niet aan eventueel uitgelopen parelsuikers!


Reacties