Karnemelkbroodjes



Ik had nog meer dan een halve fles karnemelk over van mijn vorig brood dus daarom deze karnemelkbroodjes.  De uitsteker gebruikt voor het motief kocht ik voor wat centen bij Aliexpress maar daar bleef helaas na het bakken nauwelijks nog iets van over. Gelukkig deed dit niks van de smaak af. Door de toevoeging van karnemelk aan het deeg verkrijg je sowieso een heel zacht broodje.

Voor 10 broodjes:

  • 350g tarwebloem T55
  • 300g extra fijn griesmeel
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 275ml lauwe karnemelk
  • 50ml olijfolie
  • 10g zout
Afwerking:
  • 1 eigeel lostgeklopt met 1el melk
  • zaadjes naar keuze
Klop de gist los in de lauwe melk. Voeg hierbij de bloem, het griesmeel en het zout en kneed 5 min. Giet al knedend de olijfolie erbij en kneed verder tot het deeg de olie heeft opgenomen en een soepel geheel vormt. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette schaal. Dek de schaal af en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (60-90 min.).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke porties van ongeveer 110g/stuk. Vorm er bolletjes van en laat ze afgedekt 10 min. rusten op je werkblad. 

Vorm langwerpige broodjes van de bolletjes deeg en duw de uitsteker stevig in het deeg. Indien je geen uitsteker hebt kan je ook zelf een patroontje maken in het deeg of ze gewoon zo laten. 

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een propere doek en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C hete lucht. 


Besmeer de broodjes met het losgeklopt eigeel en strooi er wat zaadjes over. 

Bak in 20-25 min. tot de broodjes gaar zijn en een mooie goudgele kleur hebben.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties