Zaden sandwiches


Een klein probeersel die goed is uitgevallen, sandwiches met een zadenmengeling. Ik vertrok vanuit het basisrecept voor zoete luxe uit het boekje Bakbasics van de vakschool bakkerij Ter Groene Poorte in Brugge. De zaden- en pittenmix kocht ik bij Aldi.

Voordeeg:

  • 250g bloem met hoog eiwitgehalte
  • 45g verse gist of 15g droge gist
  • 1 ei
  • 225ml lauwe melk
Meng alles goed onder mekaar en laat afgedekt 30 min. rusten. 

Hoofddeeg:
  • voordeeg
  • 250g bloem met hoog eiwitgehalte
  • 30g suiker
  • 7g zout
  • 50g zaden
  • 75g zachte boter
  • 1 ei losgeklopt met 1 el melk om te bestrijken
Doe alle ingrediënten voor het hoofddeeg in de kom bij het voordeeg en kneed tot een soepel en zacht deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastiek folie en laat 20 min. rusten.

Verdeel het deeg in 20 bolletjes van 50g en laat ze met plastic folie afgedekt, 5-10 min. rusten op een bebloemd werkblad. 


Vorm tot sandwiches en verdeel over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Dek de platen af met plastiek folie wat je met olie insmeert. Zo vermijd je dat de folie gaat aankleven. Laat 1 uur rijzen.


Bestrijk de sandwiches voorzichtig met een dun laagje van het losgeklopt ei en laat nog 20 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C

Bestrijk de broodjes vlak voor het inovenen nog eens met een dun laagje van het losgeklopt ei.


Bak in ca. 7 min. tot ze mooi bruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster en verpak ze daarna direct in een plastiek zak. 

Reacties