Zachte sandwich baguettes


Toen gisteren mijn silicone bakmatten werden geleverd, wou ik er direct mee aan de slag gaan. Ik wou al een tijdje van die lange zachte baguettes maken en vandaag was de dag. Deze broodjes zijn zacht en ideaal om als lunch mee te nemen naar werk, school of op uitstap.

De bakmatten kocht ik op Aliexpress en werden per lot van 2 geleverd. Per mat kan je 5 baguettes bakken van ongeveer 28cm lengte. Ik bak ontzettend graag met dit materiaal. Het is buigzaam en je kan de matten gewoon oprollen, bij het ontrollen nemen ze vanzelf hun oorspronkelijk vorm terug. Het materiaal bestaat uit geperforeerd en versterkte silicone en je moet de matten noch invetten noch bebloemen. Je brood bakt er mooi bruin en krokant in (bij krokante broodsoorten natuurlijk) en kleeft niet.

  • 500g tarwebloem T55
  • 100g fijn griesmeel (semolina, finot)
  • 50g verse gist of 16g droge gist
  • 350ml lauwwarme water + melk (50/50%)
  • 35g olijfolie
  • 10g zout
  • 10g suiker
  • losgeklopt ei + 1el water om af te strijken
  • sesamzaadjes om te bestrooien
Doe alle ingrediënten in je kneedkom en kneed in ongeveer 15 min. tot een zacht en soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie (ik gebruik wegwerp plastic douchemutsjes) of met een propere doek en laat op een tochtvrije warme plaats rijzen gedurende 1 uur of tot verdubbeling van het deeg.

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 5 gelijke delen en bol ze op. Laat ze op je werkblad, afgedekt met een propere doek, 10-15 min. rusten. Op die manier ontspant het deeg zich en is het makkelijker te vormen.


Maak van de bollen langgerekte baguettes en leg in elke uitsparing van de mat een broodje. Zorg dat je mat reeds op het rooster van je oven ligt, zo wordt het makkelijker om die straks in de oven te schuiven. Dek af met een propere doek (het deeg kleeft niet) en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm je oven voor op 210°C onder- en bovenwarmte.

Strijk de broodjes af met het losgeklopt ei en strooi er sesamzaadjes op.

Bak ze 20-25 min. tot ze mooi goudbruin zijn.

Laat de broodjes afkoelen onder een propere doek. Zo blijven ze lekker zacht. 



Reacties