Maïs/semolina/tarwe broodjes


Restjesdag vandaag dus weer een nieuwe combinatie van broodjes. Het zijn zachte platte broodjes geworden met een goed gesloten kruim. De maïsbloem gebruikt, kocht ik in een Poolse supermarkt. Verwar niet met maïzena (maïszetmeel) of polenta (maïs griesmeel), het gaat hier wel degelijk om bloem.

  • 150g maïsbloem
  • 150g tarwebloem T55
  • 200g tarwegriesmeel (semolina, finot)
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 7g zout
  • 35g olijfolie
  • 2el melkpoeder
  • 300g water

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume (afhankelijk van de kamertemperatuur 45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke porties. Bol ze op en laat ze op een bebloemde werktafel rusten gedurende een 10 min. Zo kan het deeg zich terug ontspannen. Duw de bolletjes plat met de palm van de hand tot ronde schijfjes van ongeveer 1,5 cm. dikte.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere doek. Laat 45 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Bestrijk de broodjes met olie met behulp van een kwastje. 

Bak de broodjes in 20-25 min. tot ze goudbruin zijn.

Leg ze op een rooster en dek ze onmiddellijk af met een propere doek. Zo blijven ze lekker zacht. 

Reacties