Nonnettes de Dijon (Frankrijk)


Deze honingkoek cakejes vonden hun oorsprong in Dijon waar ze door de nonnen werden klaargemaakt. Vandaar de naam nonnettes wat kleine non betekent.  Ze lijken heel goed op de traditionele honingkoek maar bevatten een vulling van confituur. Ik heb muffinvormpjes gebruikt maar je kan eender welke vorm voor kleine cakejes gebruiken. Aangezien ik geen vanillestokjes in huis had, heb ik die vervangen door een tonkaboon.
  • 200g T55 bloem
  • 5g bakingsoda
  • 5g bakpoeder
Zeef de drie ingrediënten samen in een kom en zet apart.
  • 150g vloeibare honing
  • 50g boter
  • 150ml passievruchtensap (je kan ook sap van mandarijn, sinaasappel, enz. gebruiken)
  • 100g kristalsuiker
  • 1 tonkaboon, de helft hiervan raspen en de andere helft op zijn geheel laten
  • 2 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstok
  • 1 tl quatre épices of koekkruiden kan ook
  • passievruchtenjam (of een andere jam naar keuze, afhankelijk van het soort sap je gebruikt)
Glazuur:
  • 80g poedersuiker
  • 20ml van het gebruikte vruchtensap
  • 1/2 tl kaneel
Doe de steranijs, kaneelstok en kruidnagel in een pannetje op het vuur. Laat een paar minuten warmen zodat de aroma's goed vrijkomen. Voeg de honing, vruchtensap, de boter in kleine stukjes, de kruiden, kristalsuiker en de tonkaboon (geraspt + de halve) toe en laat op een zacht vuurtje opwarmen.

Wanneer de boter is gesmolten, zet je de pot van het vuur en laat je 15 min. afkoelen. Voeg het mengsel daarna door een zeef bij de bloem en roer tot een samenhangend geheel.

Laat het beslag 1-2 uur rusten in de koelkast. Na deze rustperiode ga je merken dat er heel wat luchtbelletjes zich op het deeg hebben gevormd en dat het ook dikker is geworden. 

Verwarm de oven voor op 190°C.

Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Niet meer want de nonnettes gaan goed opkomen tijdens het bakken. Leg bovenop het beslag een theelepeltje van de jam. Je zult merken dat tijdens het bakproces de jam in het deeg trekt.


Bak de cakejes in ongeveer 20 min. tot ze een mooie bruine kleur hebben.

Overgiet de cakejes met de glazuur terwijl ze nog heet zijn, zo dringt de glazuur door in de heel luchtige structuur.

Reacties