Grof tarwebrood


Deze bloem kocht ik bij een plaatselijke maalderij en bestaat uit 75% tarwebloem en 25% tarwemeel aangevuld met tarwevlokken. Zo kan je ze perfect zelf maken, deze verhoudingen in acht nemend. Ik bakte mijn brood in de gesloten aardewerken ovenpot van Pampered Chef. Deze bevat geen glazuurlaag binnenin.

  • 400g voltarwemeel 25%
  • 6g zout
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 240ml lauw water
  • 15g smout of boter
Kneed alle ingrediënten tot je een soepel deeg verkrijgt. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. 

Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warmte tochtvrije plek rijzen tot verdubbeling in volume (45-60 min.).

Duw de lucht uit je deeg en vorm het tot een langwerpig brood. Leg het brood in de met bakpapier beklede ovenschaal en plaats het deksel erop.

Laat terug rijzen tot verdubbeling in volume.

Warm de oven voor op 230°C hete lucht.

Bestuif je brood met wat bloem en maak desgewenst een paar insnijdingen met een scherp mesje.

Bak het brood met gesloten deksel gedurende 35 min., haal daarna het deksel er af (opgepast heet!) en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties