Semolinabroodjes met Griekse yoghurt


Ik hou van semolina in brood verwerkt. Het geeft het deeg een aangename structuur om mee te werken en je broodkruim krijgt een mooi crèmekleurig tintje mee. Het maakt je brood licht zoetig en lekker zacht. Het vormen van deze broodjes ziet er moeilijker uit dan wat het eigenlijk is. Het vocht in dit deeg komt van de yoghurt, verder komt er geen water of melk aan te pas.


  • 400g semolina
  • 200g tarwebloem T55
  • 21g verse gist
  • 260g natuur Griekse yoghurt
  • 50g zachte boter
  • 2 el suiker of honing
  • 8g zout
  • eigeel + zwarte sesamzaadjes voor de afwerking
Ik heb de yoghurt wat lauw gemaakt in de microgolf en daarin dan de gist gesmolten. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een homogeen deeg. In het begin lijkt het alsof de yoghurt aan het schiften is maar dit komt allemaal goed als het deeg wat langer gekneed is. Laat het deeg 20 min rusten, bol op en geef het nog een bolrijs van 20 min. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en bol die op. Laat een 10-tal minuutjes rusten op je werkblad onder een vochtige doek. Duw de bolletjes plat en rol uit tot een rechthoek. 

Snij de lap in de lengte in reepjes beginnend halverwege de deeglap

Rol het deeg op langs de lange zijde, beginnend vanaf de niet-ingesneden kant 
Sluit de rol tot een cirkel en leg op een bakplaat
Laat ongeveer 1 uur rijzen of tot verdubbeling in grootte.

Strijk de broodjes in met het losgeklopt eigeel en besprenkel met de zaadjes. Bak gedurende 15 min in een voorverwarmde heteluchtoven op 180°C.

Laat afkoelen op een koelraster. 





Reacties