Haverzemelenbrood


Ik ben altijd op zoek naar nieuwe bloemsoorten om te ontdekken, meestal bestel ik die dan online. Dat het niet altijd van ver moet komen, bewijst deze bloemmengeling voor haverzemelenbrood. Het is afkomstig van bloemmaalderij Van Eecke te Varsenare. De zemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel. Haverzemelen staan erom bekend heel vezelrijk te zijn. Ze zouden het risico op hart- en vaatziekten verlagen ondermeer omdat ze een positief effect hebben op het cholesterolniveau. De haverzemelen gebruikt bij dit brood ter decoratie zijn in elke supermarkt of reformwinkel te verkrijgen.


  • 500g haverzemelenmeel
  • 300ml lauw water
  • 10-12g verse gist
  • 30g vetstof (olijfolie, boter, smout...)
  • 7g zout
  • haverzemelen ter decoratie
Doe alle ingrediënten in de mengkom van je kneder (los hierbij eerst de verse gist op in het water). Kneed tot een soepel deeg.  Bol je deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek je kom af en laat 40 min. rijzen.

Duw de lucht uit je deeg en vorm je brood. Bestuif je brood met water dmv een plantenspuit en rol het door een schaaltje haverzemelen. Plaats het brood in de broodbakvorm of op de bakplaat als je geen vorm wenst te gebruiken. Dek het brood opnieuw af en laat 1 uur rijzen of tot verdubbeling van grootte. 

Bak 30 min. in een voorverwarmde oven op 220°C conventioneel.

Ontvorm je brood en laat het afkoelen op een rooster. 

Reacties