Pain cordon (Frankrijk)


Dit brood dankt zijn naam aan het koord (cordon) dat midden op het brood verwerkt wordt. Dit gebeurt door een vlecht te maken met een stukje van je deeg en dat zo te verwerken in je brood. Oorspronkelijk komt dit brood uit Frankrijk. Het is genoemd naar een groep geestelijken (cordeliers) die, als teken van armoede, hun gewaden samen hielden met een geknoopt koord (cordon) rond hun middel. Het waren volgers van Francis van Assisi. Ook in hun broden wat ze maakten, kwam het koord terug: vandaar de naam Pain Cordon. Meestal heeft het brood een ovale vorm (batard). Je kan het vormen door gebruik te maken van een rijsmandje. Bij die methode gaat eerst de vlecht in het mandje en daar wordt het brood op gelegd met de naad naar boven. Indien je het brood gewoon wil laten rijzen op een bakplaat dan ga je net andersom te werk. Ik heb een rijsmandje gebruikt.


  • 500g bloem voor wit brood
  • 300g lauw water
  • 7g zout
  • 18g verse gist
Los de gist op in het water in de mengkom van je mixer. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot je een soepel deeg bekomt. Bol je deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Laat het 40 min. afgedekt rijzen of tot verdubbeling in volume.

Duw de lucht uit je deeg en neem een stukje van 200g deeg. Verdeel dit stukje in drie gelijke delen en maak hier lange strengen van. Maak een vlecht met deze strengen en leg deze onderaan in het midden van je rijsmandje. Vorm met de rest van het deeg een langwerpig brood (batard). Bestuif de vlecht in je mandje met water en plaats de gevormde batard met de naad naar boven op deze vlecht. Laat opnieuw afgedekt rijzen gedurende een uur.

Haal je brood uit het mandje door dit om te keren op je bakplaat en bak het af in een voorverwarmde oven van 220°C conventioneel gedurende 30 min.

Laat het brood afkoelen op een rooster. 

Reacties