Faluches (België, Frankrijk)


Faluchen zijn een soort van ovenkoeken die vooral gekend zijn in het stukje West-Vlaanderen (België) nabij de Franse grens en net over die grens in het noorden van Frankrijk. Het zijn zachte broodjes met een halfzachte korst. Het is de bedoeling dat de broodjes hun crème kleur bewaren en niet bruin bakken. Dit bekom je door ze met olie in te strijken voor ze de oven ingaan.
  • 400g T55 tarwebloem
  • 200g T65 tarwebloem
  • 25g verse gist
  • 7g zout
  • 360ml water (of 180ml water en 180ml melk)
Los de gist op in de vloeistof, voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een soepel deeg. Bol je deeg op en laat het 1,5 uur rijzen in een afgedekte kom.

Verdeel het deeg in 4 of 7 bolletjes volgens jouw voorkeur van grootte. Bol ze op en duw ze dan met de hand of een deegrol tot een platte schijf van ongeveer een halve cm. dik. Plaats de broodjes op de bakplaat en laat ze opnieuw 1 uur rijzen.

Bestrijk de broodjes met olijfolie en bepoeder ze lichtjes met wat bloem. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 min.

Laat ze afkoelen op een koelrek.

Reacties