Hawaiian sweet buns (USA)





Deze zoete broodjes vinden hun oorsprong op het Amerikaans eiland Hawaï. Toen midden de 19de eeuw heel wat Portugese migranten naar het eiland trokken om op de suikerplantages te werken, brachten zij deze zoetigheid met zich mee. De toevoeging van ananassap geven de broodjes een tropische flair. 

Sponge: mengen en 15 min. laten rusten
  • 28g Amerikaanse patentbloem
  • 11g droge gist
  • 28g water
Deeg:
  • de sponge
  • 115g ananassap
  • 55g zachte ongezouten boter
  • 70g bruine suiker
  • 2 hele eieren + 1 dooier (eiwit bewaren)
  • 1 tl vanille extract
  • 325g Amerikaanse patentbloem
  • 25g maïzena
  • 9g zout
Meng de bloem, maïzena en het zout goed onder mekaar. Voeg het ananassap, de boter, suiker, eieren en vanille extract bij de sponge. Roer de bloem onder het mengsel. Meng alles eerst gedurende 3 min. met de platte klopper, vervang hem door de kneedhaak en mix nog eens 6 min. op middelmatige snelheid. Het deeg zal zeer plakkerig zijn, je kan eventueel nog enkele lepels bloem toevoegen. Laat het deeg gedurende 1,5 tot 2 uren rijzen. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 16 gelijke porties. Schik ze in een ovenschotel en dek af met vershoudfolie wat je lichtjes met olie ingestreken hebt. Laat opnieuw minimum 1 uur rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.

Bestrijk ze met het eiwit wat je met 1 lepel water hebt opgeklopt. Ik heb ze nog versierd met wat kleine parelsuiker maar dat is facultatief.

Bak gedurende 20-25 min. in een voorverwarmde oven van 175°C. 


Reacties