Cottage bread



Een uiterst decoratief brood dat zijn plaats verdient op een breugeliaans gedekte tafel. Spontaan mijmeren mijn gedachten bij dit brood weg naar de boerenbuiten, een rood/wit geruit tafellaken, smout, boter en paté. En als hoogtepunt een met de hand gesneden boterham van dit brood, belegd met een dikke schel boerenhesp met mosterd....

Voordeeg:
  • 400g lauw water
  • 400g lauwe karnemelk
  • 21g verse gist
  • 1 el suiker
  • 600g T55 tarwebloem
Hoofddeeg:
  • 600g T55 tarwebloem
  • 100 zachte boter op kamertemperatuur
  • 150g semolina
  • 12g zout
Voor het voordeeg doe je het water en de karnemelk in je mengkom en los je daar de gist in op. Voeg de suiker en de bloem toe en meng gedurende 1 min. tot een slap voordeeg. Laat 15 min. rusten.

Meng de rest van de bloem onder het voordeeg, voeg de boter, semolina en het zout toe. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg rusten tot het zichtbaar groter is geworden (ongeveer 1 uur).

Kneed het deeg in de machine gedurende 5 min. tot je een glad en elastisch deeg bekomt. Stort het uit op je werkvlak en kneed nog eens 3-5 min. door met je handen. Vorm een bol en wikkel die in huishoudfolie en laat 5 min. rusten.

Verdeel het deeg in 2 bollen (2/3 en 1/3). Maak dmv een houten lepel een putje in de grootste bol en maak die wat groter met je handen. Leg deze bol op je bakplaat. Plaats de kleinere bol in het putje bovenop de grotere bol. Maak insnijdingen van ca. een halve cm. diep rondom de twee bollen. Dek het brood af en laat opnieuw ongeveer 1 uur rijzen. 

Plaats de bakplaat in een koude oven en bak het brood gedurende ongeveer 55 min. op 200°C conventioneel of 180° hetelucht. 

Reacties

Een reactie posten