Vol au vent (België)



Een typisch Vlaams gerecht en in elk huishouden zal er wel een variatie op het recept zijn; Dit is hoe ik ze heb klaargemaakt. Ik had braadhaantjes in mijn diepvries zitten en heb deze hiervoor gebruikt.

  • 2 braadhaantjes (650g) of 1 braadkip
  • 1 prei, selder, wortel, ui
  • kruidentuiltje
  • peper en zout
  • water
  • bouillonketeltje kip
  • 350g gemengd gehakt
  • bakje champignons
Was de groenten en snijd in grove stukken. Doe die samen met de kip, kruidentuiltje en het bouillonketeltje in een ruime kookpot. Voeg water toe tot de kip onderstaat. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de kip gaar is. Haal de kip uit de bouillon en laat die in een vergiet uitlekken. Zeef de bouillon en vang die op. 

Pluk het vlees van de kip en scheur in grove stukken. Zet apart. 

Rol balletjes van het gehakt (beetje groter dan soepballetjes) en gaar ze in een bodempje water op het vuur. Giet af en doe ze bij het kippenvlees. 

Borstel het vuil van de champignons en snijd ze in schijfjes. Doe er wat citroensap over, zo blijven ze mooi wit. Stoof ze aan in een klein beetje boter. 

Saus:
35g vloeiende bloem
35g boter
200ml van de kippenbouillon wat je eerder maakte
200ml melk
peper en zout
scheutje room

Smelt de boter in een pot op het vuur. Wanneer ze begint te bruisen, voeg je de bloem toe en roer tot een homogeen mengsel. Laat een paar minuutjes garen op het vuur, zo verdwijnt de bloemsmaak. Pas wel op dat het niet verbrandt. 
Voeg al kloppend met een garde de bouillon en melk toe en breng al kloppend aan de kook. Proef en kruid bij met peper en zout. Roer een scheutje room onder de saus. 

Meng het kippenvlees, de balletjes en de champignons onder de saus. Eventueel kan je nog wat fijngesneden peterselie toevoegen. 

Dien op in een bladerdeegbakje. Lekker met frietjes of puree. 







Reacties