Franse baguettes


Deze keer baguettes niet in de Emile Henry baguette bakvorm gebakken maar onder stoom in een open baguette bakvorm. Ik heb ze enkel met gist gemaakt maar ik heb er ook de desemvariant bij vermeld. Het recept is voldoende voor 4 baguettes.

  • 500g T65 (Franse) bloem
  • 330g water
  • 10g zout
  • 20g verse gist of 1 zakje droge gist of 100g desem+5g verse gist
Autolyse
Doe de bloem en het water in de kom van je kneder en laat 3-4 min. mengen op de traagste stand. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 30 min. rusten. 

Doe de gist (desem) en het zout erbij, elk aan 1 kant van het deeg. Kneed 4 min. op stand 1 en dan nog eens 7 min. op stand 2. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume. 


Ontgas het deeg voorzichtig en verdeel het in 4 gelijke delen. Bol ze op en leg ze op een lichtjes bebloemd werkoppervlak. Bestuif met wat bloem en laat onder een linnen doek 20-30 min. rusten. 

Vorm de stokbroodjes, leg ze in de uitsparingen van je vorm en bestuif met wat bloem. Laat onder een linnen doek 45 min. rijzen. 


Verwarm de oven voor op 230°C hete lucht. 

Snijd de stokbroodjes in mbv een scherp mesje. 

Bak met stoom voor ongeveer 20 min. tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties