Ramazan Pidesi (Turks brood)


Onlangs kocht ik de (vlaaien)vormen om Marokkaans brood erin te bakken en toen maakte ik al de bedenking dat die ook wel uitermate geschikt zouden zijn om Turks brood in klaar te maken. Vanmorgen wat ingrediënten bij mekaar vergaard en aan de slag gegaan ermee.

Voor 3 broden van 24cm:

  • 600g T55 tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 12g zout
  • 1tl suiker
  • 30g olijfolie
  • 250g Turkse yoghurt (Dit is zeer dikke en redelijk 'droge' yoghurt, indien je ze vervangt door een andere natuuryoghurt kan het zijn dat je de hoeveelheid water wat gaat moeten verminderen)
  • 150-180ml lauw water
Afwerking:
  • 1 eidooier
  • 1el zonnebloemolie
  • 1 el yoghurt
  • sesamzaadjes
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed op trage stand gedurende 15 min. tot je een heel soepel deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen gedurende 45 min. of tot verdubbeling. 


Verdeel het deeg in drie gelijke bolletjes en laat ze 10 min. onder een stukje vershoudfolie rusten op een met bloem bestoven werkblad.


Duw de bolletjes plat over de bodem van de bakvormen. Roer een paar lepels bloem los in wat water en dep daar je vingers in om zo met de vingertoppen het typische raster te duwen in de broden.

Dek de broden af met een linnen doek en laat 20 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. 

Neem een vork en prik de naden van het raster nog eens extra in. 


Bestrijk de broden met het papje en bestrooi met sesamzaadjes. 

Bak 20-25 min. in het midden van de oven tot de broden mooi gebruind zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties