Cozonac (Oost-Europa)


De inspiratie voor dit brood vond ik op Bloglovin' en meer bepaald op de blog van Madame Gateau. Cozonac is een traditioneel brood die met Pasen gegeten wordt in Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije, Albanië. Het is een zoete brioche met een notenvulling die heel mooi oogt door de swirl die je er aan geeft.

Vulling:

  • 2 eiwitten (houd de dooiers bij voor in het deeg)
  • 180g fijngehakte amandelen (of een andere notensoort)
  • 1 el pralinépasta (heb je die niet dan kan je ook hazelnootchoco gebruiken)
  • 120g donkerbruine suiker
Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer met een lepel tot een homogene massa. Dek het kommetje af en houd apart. 

Deeg:
  • 200g manitobabloem
  • 200g tipo 00 bloem (heb je deze bloemsoorten niet dan kan je ze vervangen door 200g/200g T45-T55 bloem)
  • 170ml warme melk
  • 1tl honing
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 60g suiker
  • 3 eidooiers
  • scheutje Grand Marnier
  • 5g zout
  • 80g zachte boter
Om af te strijken:
  • 1 eidooier
  • 1el melk
Los de gist samen met de honing op in de warme melk. Zeef de bloem en doe hiervan 150g in de kneedkom. Giet het gistmengsel erbij en roer met een houten lepel tot een romige massa. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme plaats rijzen tot verdubbeling. 

Doe de rest van de bloem, de suiker, de eidooiers, het zout en de Grand Marnier erbij en kneed tot alle ingrediënten samen komen.


Voeg al knedend klontje voor klontje de zachte boter toe. Wacht met toevoegen telkens tot de boter volledig is opgenomen. Kneed zo ongeveer 15 min. tot je een soepel, zacht deeg bekomt. Het deeg zal redelijk slap zijn en lichtjes kleven. 

Vorm een bolletje van het deeg en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af met vershoudfolie en laat op een tochtvrije warme plaats rijzen tot verdubbeling (45-60 min.)

Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van 50x40cm. 

Bestrijk de lap met de vulling maar houd een paar cm van de randen vrij. Rol het deeg langs de lange kant op tot een rol. Vouw die in een U-vorm (zoals een hoefijzer) en verstrengel de twee einden met mekaar zoals een touw. 


Leg het brood in een goed ingevette bakvorm. Dek af met plastiek en laat rijzen tot het brood verdubbeld is in volume. 

Verwarm je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.

Bestrijk het brood met de eidooier wat je met de melk losgeroerd hebt. 

Bak ongeveer 45 min. tot je brood gaar is. Wanneer je brood te snel bruin wordt, dek je het halverwege de baktijd af met aluminiumfolie. 

Laat een kwartiertje in de bakvorm vooraleer het op een rooster uit te storten.

Laat verder afkoelen op het rooster en versier met wat fondantglazuur.


Reacties