4 granen brood


Een lekker lichtbruin meergranenbroodje met een extra mals kruim door toevoeging van yoghurt. Het bakken van het broodje gebeurde in een keramieken bakvorm met deksel (Pampered chef). Je kan eender welke ovenbestendige bakvorm met deksel hiervoor gebruiken (pyrex, Römertopf, gietijzer, ...)  Het meel is een op molensteen gemalen mengeling van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel en gerstemeel en komt van molen De Hoop uit Oud Zevenaar.

  • 400g 4 granenmeel (of 250g tarwebloem + 50g maïsmeel + 50g gerstemeel + 50g roggemeel)
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 8g zout
  • 150g Turkse yoghurt (of een andere natuuryoghurt)
  • 150g lauw water
  • klontje zachte roomboter
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed in ongeveer 12 min. tot een soepel deeg. Door de toevoeging van de yoghurt zal het deeg ietsje kleverig zijn. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af met vershoudfolie (ik gebruik wegwerp douchemutstjes) en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (45-60 min., afhankelijk van de kamertemperatuur).

Duw zachtjes de lucht uit het deeg en vorm tot een langwerpig brood (of rond indien je een ronde bakvorm gebruikt).

Zet het deksel op de vorm en laat opnieuw rijzen voor ongeveer 45 min. 

Verwarm de oven voor op 230° hete lucht. 

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak met een scherp mesje een aantal diagonale insnijdingen in het brood.

Bak het brood 30 min. met gesloten deksel. Haal daarna het deksel eraf (opgepast gebruik ovenwanten want het deksel zal gloeiend heet zijn) en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood de gewenste bruining heeft. 


Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.


Reacties