Suikerbrood


Of ik nog eens een suikerbrood wou bakken? Deze vraag kreeg ik van iemand toegespeeld. En of ik die wou bakken, elk excuus is goed genoeg om aan de bak te kunnen gaan. Een recept wat ik 'geleend' heb van het blog La cuisine de Mel.

Voor 2 broden van elk ongeveer 700g deeg:

  • 600g extra patentbloem 
  • 35g verse gist of 12g droge gist
  • 300ml lauwe melk
  • 6g zout
  • 50g kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 110g zachte roomboter
  • 200g P4 parelsuiker
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk voor de afwerking
Doe alle ingrediënten (behalve de parelsuiker) in de kneedkom en kneed ongeveer 15 min. op trage stand tot je een mooi soepel deeg verkrijgt. Het deeg zal ietwat kleverig zijn.

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingewreven kom. Bedek met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume (60-90 min, afhankelijk van de kamertemperatuur).

Haal twee stukjes van elk 100g van het deeg en houd apart. Kneed in de rest van het deeg de parelsuiker. 

Verdeel het deeg in twee gelijke delen en vorm van elk een langwerpig broodje. Neem nu de stukjes deeg wat je apart hield en rol ze uit tot een lapje groter dan een broodje.

Leg een uitgerold lapje over een broodje en vouw de naden onderaan dicht. Zo zit je brood in een soort van cocon wat verhindert dat de suiker uitloopt in de oven en/of bakvorm. 


Leg de broden in de bakvormen en dek ze af met een plastiek zak of een wegwerp douchemutsje. Laat opnieuw rijzen tot verdubbeling. 


Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.


Bestrijk de broden met het losgeklopt ei en decoreer eventueel met wat mini parelsuiker.  Bak ongeveer 40 min. tot ze gaar zijn. Mochten de broden te snel bruin worden kan je ze halfweg de baktijd afdekken met aluminiumfolie.

Laat afkoelen op een rooster.

Reacties

  1. Écht onwijs lekker, had er zelf een beetje kaneel bijgedaan. Gaan we vaker maken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja echt hé. Zooo gevaarlijk om dit brood te bakken want eens ik er aan begin te smullen is het zo moeilijk om op te houden. Je kan de boter zelfs vervangen door roomkaas. Ook super lekker.

      Verwijderen

Een reactie posten