Marzipan stollen (Duitsland)



Kersttijd kan niet zonder een kersttol te bakken. De basis voor deze stollen komt uit het mini stollenbakboekje "Kleine Stollenbäckerei". Aan de vulling kan je zelf een 'invulling' geven (what's in the name). Ik gebruikte de stollen bakvorm van Zenker om het brood in te bakken maar je kan hem ook op de traditionele manier vouwen en op de bakplaat bakken. Normaal gezien wordt een stollen (of is het stol in het enkelvoud?) 2-3 weken vooraf gemaakt maar wegens tijdsgebrek zal deze van mij niet zolang wachten om verorberd te worden. Ik kocht in een Franse supermarkt de extra kwaliteits T45 tarwebloem Farine de Gruau


  • 42g verse gist (blokje) of 14g droge gist
  • 180ml lauwe melk
  • 550g T45 bloem
  • 1tl honing
  • 75g suiker
  • 4g zout
  • 175g zachte boter
  • 250g rozijnen
  • 100g sukade
  • 50g gedroogde kersen
  • Grand Marnier
  • 250g amandelspijs + 1 ei
  • gesmolten boter + poedersuiker voor de afwerking
Verbrokkel de amandelspijs in een kommetje en kneed er een ei onder. Maak er een rol van en wikkel hem in vershoudfolie. Laat in de koelkast opstijven. 

Doe de vruchten in een kommetje en besprenkel met 50ml Grand Marnier. Laat de vruchten hierin wellen. 

Los de gist samen met de honing en 1 el bloem op in de lauwe melk. Laat 10 min. op een warme plaats rusten. 

Doe de rest van de bloem, de suiker, het zout en de zachte boter in de kneedkom. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme en tochtvrije plaats 30 min. rusten. 

Kneed de vruchten samen met het weekvocht door het deeg. Bol het deeg terug op en laat opnieuw 30 min. rusten in een afgedekte kom. 


Duw het deeg tot een ovaal en leg de rol amandelspijs erin. Vouw het deeg dicht en duw het in de met bakspray ingevette stollenvorm. 

Laat 25 min. rusten op een warme plaats. 

Zet de vorm met de opening naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 60 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Tien minuten voor het einde van de baktijd haal je de vorm weg en bak je de stollen verder zodat hij een mooi bruin korstje krijgt.

Bestrijk de nog warme stollen met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker. 

Reacties