Cocktailbroodjes


Met het oog op de feestdagen die al druk genoeg gaan zijn, heb ik nu al deze broodjes gebakken. Eens afgekoeld gaan ze de diepvries in en de dag van gebruik gaan ze terug een paar minuten de oven in en zo lijken ze net gemaakt. De mini tijgertjes kregen een tijperpapje als laagje bovenop, de andere broodjes werden met geroosterde sesamzaadjes bestrooid. Ik gebruikte wegwerp papieren bakvormpjes van 8x4x4 cm. Deze kocht ik bij Baktotaal. Het recept is voor 15 broodjes.

Tijgerpapje:

  • 50g rijstebloem
  • 2,5g verse gist
  • snufje zout
  • 5g suiker
  • 40ml lauw water
  • 2g olie
Doe alle ingrediënten in een potje en roer met een lepel tot een dik beslagje. Dek het kommetje af en laat op een warme plaats rusten.

Deeg:
  • 300g T55 tarwebloem
  • 100g fijn griesmeel
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 6g zout
  • 8g backmalz (facultatief)
  • 1el zachte boter
  • 225ml lauw water
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed in ongeveer 12 min. tot een zacht deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat 20 min. rusten.

Kneed het deeg nog eens door en bol stevig op. Leg terug in de kom en laat opnieuw afgedekt 30 min. rusten.

Ontgas het deeg en verdeel in 15 gelijke porties. Vorm hier broodjes van en leg ze in de papieren bakvormpjes. Bestrijk de bovenkant van de broodjes mbv een kwastje met water. Zet de vormpjes op een bakplaat en laat afgedekt 60 min. rijzen. 

Bestrijk 10 broodjes met het tijgerpapje. Giet een eetlepel van het papje over een broodje en strijk eventueel met je vinger wat verder open. De andere broodjes bestrooi je met wat geroosterde sesamzaadjes of andere zaadjes/pitjes naar keuze. 

Laat de broodjes rusten terwijl je de oven voorverwarmt tot 220°C onder- en bovenwarmte.

Bak 10 min. op 220°C, schroef de temperatuur daarna terug naar 200°C en laat nog eens 10 min. bakken tot de broodjes mooi gebruind zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 




Reacties