Banketstaaf met sinaasappel


Ik heb altijd een voorraadje degen (bladerdeeg, pizzadeeg, briochedeeg) in de diepvries zitten en ook pakjes amandelspijs. Deze banketstaven waren dan ook heel snel gemaakt. Je kan uiteraard ook kant en klare ingrediënten in de winkel kopen, dan ben je even snel klaar. Om de spijs op uit te rollen werkt een silicone bakmat het fijnst. Ik heb ook vinyl wegwerphandschoenen aangetrokken, hierdoor kleeft de spijs veel minder aan het aanrecht of je handen.

Voor 2 banketstaven:

  • 1 rechthoekig vel bladerdeeg (35x25cm)
  • 400g amandelspijs
  • 1 eidooier
  • sinaasappelrasp
  • amandelschaafsels
  • 1 losgeklopt ei
  • 1el sinaasappelmarmelade + 1el water
Verwarm de oven voor op 220°C hete lucht. 

Verkruimel de amandelspijs in een kom. Doe er de sinaasappelrasp en de eidooier bij en meng tot een samenhangend geheel. Verdeel in 2 bollen en rol ze uit tot een lange worst van ongeveer 30cm. 

Snijd het vel bladerdeeg in de lengte doormidden. Leg in het midden van elke strook een rol amandelspijs. 

Plooi de korte kanten over de spijs en bestrijk dit deeg met wat water. Plooi nu een lange kant deeg over de spijs en bestrijk eveneens met wat water. Vouw de andere helft erover en druk de naden op mekaar. 

Leg de staven op een met bakpapier beklede bakplaat met de naden naar beneden. Bestrijk met het losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel. 

Bak 25-30 min. tot de staven mooi gebruind zijn. 

Breng de sinaasappelmarmelade met het water in de microgolf aan de kook en bestrijk er de nog hete staven mee. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties