Volkoren/tarwe molletjes met kefir


Ik hou van broodjes in de vorm van ovenmolletjes. Zacht en door hun formaat volstaat 1 broodje. Makkelijk te beleggen met wat er maar in je opkomt op een zacht bedje van wat sla, wortelen, komkommer, tomaat en/of een gekookt eitje. Kortom de ideale partner voor je lunchbox.

  • 100g volkorenmeel
  • 200g extra fijn griesmeel (semolina)
  • 200g T65 tarwebloem
  • 320g kefir
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 20g zachte boter
  • 7g zout
  • gebroken tarwekorrels als decoratie
Warm de kefir 40 sec. op in je microgolf en los daar de gist in op. Doe alle andere ingrediënten in de mengkom en giet er het gistmengsel bij. Kneed in 15 min. tot een soepel deeg.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie of een propere doek en laat op een tochtvrije warme plaats rijzen tot een verdubbeling van het volume.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 8 gelijke porties. Bol ze op en laat op een met bloem bestoven werkplaats 10 min. rusten.

Duw de bolletjes plat met uw handpalm tot een ronde schijf van ongeveer 1 cm. dikte. Je kan hier ook de deegroller voor gebruiken.

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met vershoudfolie wat je met olie hebt ingewreven. Dit voorkomt het aankleven van de folie aan de broodjes tijdens het rijzen. Laat rijzen tot de broodjes verdubbeld zijn.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.

Bestuif de broodjes met een plantenspuit met water en strooi er de gebroken tarwekorrels over. Uiteraard kan je ook andere zaadjes of pitten kiezen.

Bak 20-25 min. tot ze goudbruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties