Abdijbrood


De bloemmengeling voor dit brood kocht ik bij een plaatselijke maalderij: Vereecke te Varsenare. Ze bevat enkel tarwe en haver, voor de rest geen enkele toevoeging. Het levert een aangenaam lichtbruin brood op met een grove structuur. Als bakvorm werd de kleine ovenpot met deksel van Pampered Chef gebruikt. Uiteraard kan je hiervoor ook een Römertopf of andere stenen bakvorm gebruiken.

  • 400g Abdijmeel
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 220ml lauw water
  • 6g zout
  • 30g zachte boter
Kneed van alle ingrediënten een homogeen deeg in ongeveer 15 min.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het volume verdubbeld is.

Duw de lucht uit je deeg en vorm het tot een brood (rond of ovaal naagelang de broodbakvorm wat je gebruikt).

Leg het deeg in de bakvorm en zet het deksel er op. Laat 25 min. rusten.

Bestuif het brood met wat bloem en maak een insnijding over de volledige lengte.

Zet de bakvorm in de koude oven en zet de temperatuur op 220 graden.

Bak 45 min. met gesloten deksel, haal het deksel er daarna af en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties