Gerstebrood


Brood van gerst is vezelrijk en bevat veel mineralen. Gerst bevat geen gluten dus moet je het altijd mengen met tarwe. Er wordt aanbevolen om in een 1:3 verhouding te bakken. Gerstebrood heeft een nootachtige smaak. Ik gebruikte een mix voor gerstebrood van Aveve en bakte mijn brood in de ovenpot van Pampered Chef.

  • 400g Aveve mix voor gerstebrood
  • 18g verse gist of 6g droge
  • 230ml lauw water
  • 6g zout
  • 15g zachte boter
  • gierst
Doe alle ingrediënten in je kneedkom en kneed 15 min. tot je een soepel en homogeen deeg hebt.

Bol je deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde mengkom. Dek de kom af met vershoudfolie of een doek en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele volume.

Duw de lucht lichtjes uit je deeg en vorm tot een langwerpig brood.

Bestuif de bovenkant van je brood met water en bedek met de gierst.

Leg het brood in een met bakpapier bedekte ovenschotel en zet het deksel er op. Laat 25 min. rusten op een warme plaats.

Maak met een scherp mesje (ik gebruik een scheermesje) een paar insnijdingen in het brood en sluit opnieuw het deksel.

Zet in een koude oven, zet de temperatuur op 220 graden en bak gedurende 45 min. met gesloten deksel.

Haal het deksel van de schaal en bak nog een paar minuten verder tot het brood mooi gebruind is.

Laat afkoelen op een rooster.

Reacties