Ekmek (Turkije)



Ekmek maakt deel uit van het dagelijks brood in Turkije. Je kan het in allerlei vormen kopen, lang, rond, kleine broodjes, met of zonder zaadjes enz.
Dit recept komt uit de broodbijbel. Ik heb het wat aangepast door een deel van de bloem te vervangen door extra fijn griesmeel.
  • 350g T65 tarwebloem
  • 100g extra fijn griesmeel (finot, semolina)
  • 9g verse gist of 3g droge gist
  • 12g boter of margarine
  • 9g kristalsuiker
  • 9g zout
  • 250g water
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed ongeveer 15 min. tot een zacht en soepel deeg.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en bol ze op. Leg ze op een met bloem bestoven werkblad en dek af met een propere doek. Laat 30 min. rusten.


Bol ze opnieuw stevig op en dek ze terug af. Laat gedurende een uur rijzen.

Duw de lucht uit het deeg en vorm van elke bol een langwerpig brood met puntige uiteinden.

Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek ze met de propere doek en laat opnieuw 60 min. rijzen.

Zet een ovenbestendige schaal onderaan in je oven wat je voor de helft vult met water. Warm je oven voor op 240 graden.

Snijd de broden in over de volledige lengte, zet ze in de oven en verlaag de temperatuur naar 220 graden.

Bak de broden gaar en goudbruin in 30 min. Zet de laatste 5 min. de ovendeur op een kier zodat het overtollig vocht kan verdampen.

Laat afkoelen op een rooster.

Reacties