Whitebread bloomer (UK)





Voor dit brood gebruikte ik als basis een recept van Paul Hollywood. Deels werd gebruikt gemaakt van een Heritage bloem uit het gamma van Lammas Fayre. Dit is een speciaal gamma van biologische bloemsoorten gemalen uit oude Engelse graansoorten. Zelf raden ze aan om de bloem te gebruiken als 50% en 50% gewone sterke bloem.

Ik gebruikte de rechthoekige Emile Henry pizzasteen om het brood op te bakken. De steen werd een half uur vooraf in de oven gestoken en voorverwarmd op 250°C hete lucht.

  • 250g Heritage Blend
  • 250g sterke witte tarwebloem
  • 40ml olie
  • 320ml lauw water
  • 10g zout
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • maanzaad
Los de gist op in 240ml van het lauwe water. Voeg de bloem, olie en zout toe en roer samen met een houten lepel. Dek je kom af en laat het mengsel 20 min. rusten. Kneed het deeg daarna zo'n 12 min. en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. 

Doe wat olie op je handen en bol het redelijk slappe kleverig deeg op. Doe het in een met olie ingevette kom en dek af. Laat het deeg 2 uur rijzen op een warme plaats.

Duw de lucht uit je deeg en vorm een bloomer. Bestuif het brood met water en rol het door de maanzaadjes. Leg het brood op een met bakpapier beklede plaat en dek het af. Laat opnieuw 2 uur rijzen. 

Snijd het deeg schuin in. 

Schuif het deeg op de voorverwarmde pizzasteen en bak gedurende 25 min. op 225°C onder- en bovenwarmte. Draai de temperatuur terug naar 200°C en bak nog 10 min. verder. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties