Appel custardcake met Licor 43


Ik had nog wat appels over die moesten verwerkt worden dus waarom niet eens een appelcake bakken. Deze cake wordt voor hij de oven ingaat bestrooid met een suiker/kaneel mengsel maar aangezien we hier geen liefhebbers van kaneel zijn, heb ik vanillesuiker in de plaats genomen. Als likeur om de appelstukjes in te wentelen heb ik gekozen voor de Spaanse likeur Licor 43 maar je kan evengoed Calvados of Grand Manier gebruiken.

  • 500g appelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 el likeur
  • 170g zelfrijzende bloem + 2el
  • 200g suiker
  • 2g zout
  • 240ml zonnebloemolie
  • 240ml melk
  • 2 eieren + 2 dooiers
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2tl geraspte sinaasappelschil
Warm je oven voor op 180°C.

Doe de appelstukjes in een kom en meng er de likeur onder. Zet apart. 

Meng in een kom de bloem, suiker en het zout onder mekaar. Meng in een andere kom de melk,olie, 2 eieren, de geraspte sinaasappel en een half zakje van de vanillesuiker goed samen. Voeg nu dit mengsel in de kom bij de bloem. Roer tot een glad beslag. 

Schep een pollepel van het beslag in een apart kommetje en roer hier de 2el bloem onder. Doe bij het beslag in de andere kom de 2 eierdooiers erbij en roer goed tot een homogeen deeg. Schep hier de appelstukjes onder. 

Doe dit beslag in een ingevette springvorm van 20cm. diameter. Duw de appeltjes goed aan. Verdeel daarna het beslag uit het andere kommetje over je deeg. Bestrooi het geheel met de andere helft van het zakje vanillesuiker wat je eventueel hebt gemengd met een theelepel kaneel. 

Bak de cake gaar in ongeveer 50min. 

Bestrooi na het afkoelen met wat poedersuiker. 

Reacties