Russische brioche (Rusland)


Deze brioche bevat een vulling van pralinépasta. Hoe je die zelf kunt maken vind je hier terug op mijn blog: chocopasta met praliné Je kan echter ook Nutella of een andere hazelnotenpasta hiervoor gebruiken. Houd er rekening mee dat dit brood een lange eerste rijstijd vereist. Ideaal is om je deeg de avond voordien te kneden en dan afgedekt te laten overnachten in de koelkast.

  • 350g Amerikaanse patentbloem
  • 4 eieren + 1 eierdooier
  • 8g zout
  • 45g kristalsuiker
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 220g zachte boter
  • hazelnotenpasta
  • fijn gehakte hazelnoten
Afwerking
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk
  • fijn gehakte hazelnoten
  • kleine parelsuiker
  • sneeuwsuiker
Doe de bloem in je mengkom. Maak een kuiltje en doe daar de eieren + de dooier in. Doe op de bloemranden de gist, suiker en zout. Zorg dat deze niet rechtstreeks in contact met mekaar komen.

Kneed het deeg gedurende 10min. op middelmatige snelheid. Voeg de zachte boter toe en kneed nog eens gedurende 7min. totdat alle boter is opgenomen. In dit stadium bekom je een heel slap kleverig deeg. Dit komt goed na het rijzen. 

Vet een kom in met wat olie, doe het deeg erin en dek goed af met vershoudfolie zodat je deeg niet uitdroogt. Zet de kom in de koelkast en laat min. 3 uur en max. 24 uur rusten.

Maak een bal van je deeg en rol die uit tot een rechthoekige lap die zo'n tien cm langer is dan je bakblik. Strijk hazelnotenpasta over het deeg maar laat overal 2cm van de randen vrij. Bestrooi met fijn gehakte nootjes. Rol de lap langs de langste zijn op.

Snijd van beide uiteinden een stukje deeg van ongeveer 4cm. en leg ze apart. Snijd nu de rol dwars door in het midden over de lengte van de rol. Laat boven en onder een stukje van zo'n 4cm onaangesneden. Rek de twee strengen wat open en leg bovenaan in de opening één van de stukjes wat je hebt afgesneden. Twist nu de twee strengen 2x over mekaar en sluit af met onderaan terug één van de stukjes deeg te leggen. 

Leg het brood in een langwerpig bakblik en dek af. Laat 90min. op een warme plaats rijzen. 

Bestrijk het brood met het losgeklopt eimengsel en bestrooi met nootjes en kleine parelsuiker. 

Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ongeveer 30min.

Laat 10min. rusten in de vorm vooraleer je het brood op een taartrooster laat afkoelen. 

Bestuif de brioche lichtjes met de sneeuwsuiker. 

Reacties