Antilliaanse broodjes




Toen ik deze broodjes zag, wou ik ze gewoon uitproberen. Ze worden op de Antillen meestal geserveerd tijdens een koud buffet ter gelegenheid van een doop- of communiefeest of andere feestelijke gelegenheden. Ze lijken nogal goed op de Belgische sandwiches. Je kan ervoor opteren om ze in een mini-formaat te maken als je ze bvb tijdens een receptie wil serveren of in een verrassingsbrood, of je kan kiezen voor het gewone sandwichformaat. Verpak de broodjes onmiddellijk na het afkoelen in een plastiek zak. Zo blijven ze mals.

  • 300g tarwebloem T55
  • 120g lauwe melk
  • 1 zakje droge gist of 15g verse gist
  • 75g zachte boter
  • 30g suiker
  • 5g zout
  • 1 ei
  • 1 eierdooier + 2 el melk om te doreren
  • zaadjes naar keuze
Roer de gist onder de bloem. Meng de boter en de suiker onder de bloem. Doe het zout bij de melk en warm tot ze lauw is. Giet het losgeklopt ei en de melk in het midden van het droge mengsel en kneed tot het deeg loskomt van de randen van je kom. Aanvankelijk zal het een plakkerig deeg zijn maar vermijd toevoegen van bloem. 

Maak een bol van je deeg en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat op een warme plaats 1,5u rijzen.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in bolletjes van ongeveer 50g. Dek de bolletjes af en laat ze 15 min. rusten op je werkblad. Duw daarna de bolletjes tot een ovaal en vorm ze tot een langwerpig broodje. Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek de bakplaat af met een vochtige doek en laat de broodjes 30 min. rijzen. Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C. 

Bestrijk de broodjes met het eierdooiermengsel en strooi desgewenst wat zaadjes erover. 

Bak ze in 12 min. af tot ze mooi goudbruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties