Pain Fendu du Berry (Frankrijk)



Dit brood is zowat de Franse tegenhanger van de Belgische (vloer)pistolet. Net zoals bij zijn Belgisch broertje heeft dit brood de typische gleuf in het midden van het brood. Deze gleuf verkrijg je door er de rolstok of de steel van een houten lepel in te duwen. Pain Fendu du Berry werd vroeger vooral op het platteland genuttigd in midden Frankrijk. Oorspronkelijk werden ze gebakken in broden van 1,8 of 2,7 kg. Ik vond het basisrecept op een Franse webblog en daar maakten ze twee broden van het deeg. Ik heb het deeg in vier gelijke porties verdeeld en zo vier medium broden gebakken. De bloem die ik gebruikte, was Camp Rémy T65.

  • 500g T65
  • 330g lauw water
  • 8g zout
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 25g boter of smout
Doe de bloem in je mengkom en verkruimel daarin de gist. Voeg de vetstof toe, het zout en het water. Kneed het deeg gedurende een 12-tal min. tot je een zeer soepel en zacht deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en doe ze in een met olie ingevette mengkom. Dek af en laat op een warme plaats rijzen gedurende 45 min. of tot verdubbeling van het deeg. 

Verdeel het deeg in 2 of 4 gelijke bollen. Vorm ovale broden van de bollen en duw met je rolstok of de steel van een houten lepel een gleuf dwars over de lengte van de broden. 

Bestuif een handdoek met bloem en leg de broden met de gleuf naar beneden op de doek. Dek af en laat nog eens 45 min. rijzen.

Draai de broden om, duw nog eens de gleuf goed door en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Bestuif met bloem en maak langs beide zijden van de gleuf een paar insnijdingen met een mesje. 

Bak de broden in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 15 min. , draai de temperatuur terug tot 180°C en bak nog eens 20 min. Het is de bedoeling dat de broden licht gekleurd blijven.

Koel af op een rooster. 

Reacties