Tienzadenbrood


Dit brood werd gebakken met een bloemmengeling van de Bakboerderij in de rechthoekige Emile Henry bakvorm. Het is een licht meergranenbrood en bevat volgende zaden: roggevlokken, gierst, zonnebloempitten, sesamzaad, tarwevlokken, rijstvlokken, getoaste sojastukjes, havervlokken, gerstevlokken en lijnzaad. Dit resulteert in een licht verteerbaar en zeer aromatisch brood. De zaden geven een lekkere nootachtige bite aan je brood.

  • 500g tienzadenbloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 280-300ml lauw water
  • 8g zout
  • 15g vetstof (ik gebruikte smout)
Los de gist op in het water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plaats gedurende 45min. rijzen of tot verdubbeling van het deeg. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een rechthoekig brood. Doe het brood in de ingevette Emile Henry bakvorm (ik gebruik altijd bakspray) en zet het deksel erop. Laat het deeg terug voor 45min. rijzen op een warme plaats. Houd er rekening mee dat het brood nog een redelijke ovenrijs krijgt dus zorg zeker niet dat het brood te hoog over de rand steekt wanneer je hem in de oven plaatst. 

Bestuif het brood met wat bloem en snijd het naar eigen inspiratie in met een lame of scheermesje. Doe de bakvorm met het deksel op in een voorverwarmde oven van 230°C hetelucht. Bak het brood gedurende een 30-tal minuten. Haal het deksel eraf en laat het brood nog een paar minuten bakken tot de korst mooi bruin gekleurd is.

Ontvorm het brood onmiddellijk en laat het afkoelen op een rooster. 




Reacties