Zoete pretzels (Beieren)


Van oorsprong is de pretzel of bretzel een hartig broodje, afkomstig uit Beieren. Dit is een zoete variant. Het recept is voldoende voor 4 grote pretzels.

  • 250g tarwebloem
  • 9g verse gist of 3g droge gist
  • 85ml lauw water
  • 70ml zonnebloemolie
  • 40g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 ei
  • 40g rozijnen
  • 1 losgeklopt ei voor de afwerking
  • fondantglazuur
Verbrokkel de gist in het water samen met een lepel van de suiker. Roer goed door en laat 10 min. rusten. Meng in een kom het ei met de rest van de suiker, vanillesuiker en zout. Klop goed los. Meng het gistmengel bij het eimengsel. Voeg de bloem toe en roer alles goed onder mekaar. Voeg als laatste de olie toe en kneed tot je een zeer slap maar toch niet klevend deeg verkrijgt. Meng als laatste de rozijnen onder het deeg. 

Maak een bol van je deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. 

Verdeel het deeg in vier gelijke porties en bol ze op. Laat de bolletjes tien minuten afgedekt rusten op je werkblad. Rol de bolletjes uit toe een rechthoekig lapje en bestrijk met gesmolten boter. Rol de lapjes op langs de langste zijde. Rol uit tot een sigaar van ongeveer 50cm. Snij over de gehele lengte door op een paar cm op de top na. Twist de twee helften rond mekaar en vorm tot een pretzel.

Leg de pretzels op de bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat rijzen tot het dubbele volume. 

Verwarm je oven voor tot 190°C. Bestrijk de pretzels met het losgeklopt ei en bak af gedurende 15-18 min. tot ze goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. Bestrijk met fondantglazuur en bestrooi eventueel nog met wat fijngehakte nootjes. 

Reacties