Lookbrood


Een vaak geserveerd brood bij allerhande gerechten of bij aperitief. Heel simpel zelf te maken maar je moet wel tegen de geur in je huis kunnen achteraf 😂 Met dit recept maak je twee medium lookbroden.

  • 300g tarwebloem
  • 5g zout
  • 7,5g verse gist of 2,5g droge gist
  • 210g lauw water
  • 30g olijfolie
  • 40g lookboter
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een homogeen doch redelijk kleverig deeg. Bedek je kom en laat het deeg 45 min. rijzen op een warme plaats of tot het in volume verdubbeld is.

Bestuif het deeg met wat bloem en verdeel in twee gelijke porties. Bol ze op en laat ze een tiental minuten rusten op een met bloem bestoven werkblad. Rol de bollen uit tot een ovaal en vorm tot een ovaal brood. 

Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere doek. Laat opnieuw 45 min. rijzen.

Snijd de broden over de lengte in met een scherp mes. Vul nu de ontstane gleuf op met kleine hoopjes van de lookboter.

Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C tot de broden goudbruin zijn (20 min. ongeveer).

Laat afkoelen op een rooster. Serveer het brood lauwwarm. 

Reacties