Kruidenbotervlechtjes


Ik maakte deze vlechtjes als bijgerecht bij een steengrill. De broodjes zijn superfluffy en lijken een beetje op een hartige sandwich. Het wordt gemaakt met een voordeeg. Met dit recept maak je 8 broodjes.

Voordeeg:

  • 300g tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 30g kristalsuiker
  • 65g melk
  • 110g warm water
Deeg:
  • 130g tarwebloem
  • 85g kristalsuiker
  • 80g losgeklopt ei (ongeveer 1,5 ei, bewaar de rest om je broodjes mee in te strijken)
  • 70g zachte boter
Vulling:
  • half rolletje kruidenboter of lookboter (naar persoonlijke smaak)
Roer de gist samen met de suiker glad in het warme water. Zet een tiental minuutjes opzij zodat de gist goed op gang kan komen. Voeg de rest van de ingrediënten voor het voordeeg toe en kneed een vijftal minuten tot het deeg loskomt van de wanden van je kneedkom. Dek de kom af en laat het voordeeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Voeg de tarwebloem, suiker en ei toe. Kneed vijf minuten op stand 2 en daarna nog eens 4 minuten op middelmatige snelheid (stand 4). Wanneer het deeg mooi soepel is, voeg je er als laatste de zachte boter aan toe. Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen tot dubbele volume.

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 24 gelijke bolletjes. Rol elk bolletje met de deegrol tot een ovaal en smeer er wat van de kruidenboter op. Rol ze in de lengte op tot strengetjes van ongeveer 15cm. Maak van 3 strengetjes telkens een vlecht, zo bekom je 8 broodjes. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat ongeveer nog een 45 min. rijzen. 

Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak gedurende 12-15 min. af in een voorverwarmde oven van 175°C hetelucht. 

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

Reacties