Stollen (Duitsland)


Een typisch brood voor de eindejaarsperiode. Rond deze tijd vind je ze dan ook in nagenoeg elke winkel of bakkerij terug. Je kan eindeloos variëren met de vulling: rozijnen, noten, vruchten, chocolade, wel of geen amandelspijs enz. Ik koos voor een vulling van cranberries, sinaasappel, chocoladedruppels en amandelspijs. Ik maakte gebruik van stollenbloem te koop oa bij de Zuidmolen. Deze stollen kunnen wel 2-3 weken bewaard worden. Verpak ze hiervoor eerst in bakpapier en daarna in aluminiumfolie of vershoudfolie. Bewaar op een koele plaats tussen de 10°-14°C.

  • 550g stollenbloem
  • 42g verse gist of 14g droge gist
  • 200ml lauwe melk
  • 75g suiker
  • 175g zachte boter (ik gebruikte 100g boter + 75g climax)
  • 1tl honing
  • zeste+sap van twee sinaasappels
  • 250g cranberries
  • 100g bakvaste chocoladedruppels
  • 200g amandelspijs
  • 1 eierdooier
  • gesmolten boter + raftisnow voor de afwerking
Week de cranberries in het sap van de sinaasappelen. Giet na 30 min. af en laat goed uitlekken. Droog ze tussen een stukje keukenpapier zodat het overtollig vocht wegtrekt. 

Los de gist op in wat van de melk. Voeg de theelepel honing en een lepel van de bloem toe en roer tot een glad papje. Laat 10 min. op een warme plaats rusten.

Doe de rest van de bloem, melk, suiker en de boter in de mengkom en giet er het gistpapje bij. Kneed tot een homogeen deeg. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en laat afgedekt op een warme plaats rusten voor 30 min. 

Meng de geraspte sinaasappelzeste, cranberries en de chocoladedruppels onder je deeg. Doe het deeg terug in de mengkom en laat opnieuw voor een half uur rijzen. 

Prak ondertussen de amandelspijs met een vork los en meng er de eierdooier onder. Verdeel in 2 porties en rol ze uit tot een lange worst. Dit gaat heel gemakkelijk tussen een stukje vershoudfolie. 

Verdeel je deeg in twee gelijke porties. Rol elke portie uit tot een ovaal van ongeveer 4 cm. dikte. Duw met de rug van je hand of met een deegrol een gleuf in het midden van het deeg. Leg daar een rol amandelspijs in. Neem de bovenkant van je deeg en leg hem over de rol amandelspijs tot 2/3 van de breedte van de ovaal. Druk goed aan over de rol amandelspijs. Neem nu de onderkant van je deeglap en vouw die tot 1/3 van de breedte zodat de twee helften mekaar een klein beetje overlappen. Druk goed aan. 


Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een propere keukendoek 25 min. rijzen. 

Bak af in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 45 min. 

Leg de stollen op een rooster en bestrijk ze onmiddellijk met de gesmolten boter. Laat eventjes afkoelen en bestuif ze daarna rijkelijk met raftisnow.  


Reacties