Wit hoevebrood

Voor deze broodjes gebruikte ik Hoevemeel wit van bakgrondstoffenwinkel Marco Bakker. Deze winkel met zijn 125 soorten bloem is het walhalla voor elke thuisbakker. Het meel is een mengeling van tarwe en rogge. Ipv 1 groot brood verdeelde ik het deeg in twee om er twee kleine broodjes mee te bakken. Voor de decoratie werd een stencil gebruikt. 

  • 500g Hoevemeel wit
  • 300g lauwwarm water
  • 8g zout
  • 16g verse gist of 5g droge gist
  • klontje zachte roomboter of een andere vetstof
Doe de ingrediënten in de kneedkom en kneed tot je een soepel deeg bekomt. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (45-60 min.)


Ontgas het deeg en verdeel in 2 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een langwerpig broodje en leg ze in een met bakspray ingevette bakvorm voor een klein broodje. 

Plaats een wegwerp douchekapje of een plastiek zak over de bakvormen en laat 45 min. rijzen of tot ze een vingerkootje  hoog tot onder de rand gerezen zijn. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 


Leg een stencil op je brood en strooi er wat roggebloem over. Neem de stencil weg en veeg met behulp van een kwastje de overtollige bloem er af. 

Bak de broodjes in ongeveer 25 min. gaar en bruin. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties