Dulche de Leche brioche

Een zeer luchtige brioche met heel mooi laagjespatroon. Meestal wordt er aan een briochedeeg veel roomboter toegevoegd maar ik vervang die grotendeels door een verse roomkaas (lightversie) wat toch de aantal calorieën wat naar beneden haalt. Je merkt geen verschil en je brioche krijgt nog eens een heel zacht kruim er bovenop. Een win-win situatie dus. Het bokaaltje Dulche de Leche kocht ik bij Delhaize. Ik gebruikte wegwerp houten bakvormpjes, dit doe ik meestal bij plakkerige broden. Het bespaart je veel schrobwerk achteraf van eventueel ingebakken gesmolten suiker. Deze kan je oa bestellen bij Bouwhuis. Heb je die niet dan kan je twee medium of 1 grote bakvorm bekleden met bakpapier en die gebruiken.  

Voor 2 medium brioches:

  • 600g tarwebloem
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 2 eidooiers
  • 300ml lauwe melk
  • 30g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6g zout
  • 100g verse roomkaas light (Colruyt)
  • 50g zachte roomboter
Afwerking:
  • 1 bokaaltje 250g Dulche de Leche (Delhaize)
  • 1el abrikozenjam + 1el heet water
  • mini parelsuiker
Doe de lauwe melk, eidooiers, suiker en de gist in de kom van je kneder en roer tot de gist opgenomen is. 

Voeg de bloem, roomkaas en het zout toe en kneed tot het een samenhangend geheel is. Voeg al knedend de zachte roomboter toe en kneed in ongeveer 15 min. tot een heel zacht deeg. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met plastiek folie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling. Bij mij ging dat ,naar briochedeegnormen, redelijk snel (45 min.)

Ontgas het deeg en rol uit tot een lap van 50x50 cm. Snijd deze lap in 4 gelijke vierkanten.

Verdeel de Dulche de Leche over de deegstukken en smeer uit.

Stapel de vierkanten op mekaar en snijd die in 6 gelijke stroken. Rol de stroken op zoals een slak en leg in elk bakje drie rollen met het snijvlak naar boven. 


Dek de bakvormen af met een wegwerp douchekapje of steek ze in een grote plastiek zak. Laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 170°C onder- en bovenwarmte. 

Strooi wat mini parelsuikers over de brioches. 

Bak 20 min. op 170°C, verlaag dan naar 150°C en bak nog 15 min. verder tot ze mooi bruin en gaar zijn. 

Verwarm de abrikozenjam 30 sec. in de microgolf en bestrijk er de brioches onmiddellijk na het uitovenen  mee. 

De brioches laat ik op een rooster afkoelen in de houten bakjes. 


Reacties

  1. Heerlijk recept. Ga ik snel maken. Kan u niet meer vinden op Facebook. Waarschijnlijk om dat ik heel lang niet meer gebakken heb . Blij met deze recepten allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ondertussen hebben we mekaar online terug gevonden hihi

      Verwijderen

Een reactie posten