Pita broodjes

Toen ik deze pita broodjes op het instagram account zag van Marcel Paa heb ik meteen het recept en bijhorende filmpje opgezocht op YouTube en aan de slag ermee gegaan. Hij bakt de broodjes op een hete pizza steen op de grillbarbecue maar je kan ze ook in een pan of in de oven bakken. Ik bakte ze in de oven op een voorverwarmde hete pizzasteen mét stoom. Er wordt gebruik gemaakt van een autolyse en een overnachtrijs in de koelkast. Je begint er dus best de avond voor het bakken aan. 

Voor 10 broodjes:

Autolyse:

  • 570g tarwebloem
  • 370g koud water
Kort kneden tot het water opgenomen is door de bloem. Dek de kom af en laat 30-120 min. rusten. Ik liet het deeg 45 min. rusten. 

Deeg:
  • autolysedeeg
  • 3g verse gist of 1g droge gist
  • 25g olijfolie
  • 10g zout
  • 40-60g extra water om bij te wassen
Voeg de gist, het zout en de olijfolie toe aan het deeg in je kneedkom en laat 5-8 min. kneden. Giet beetje bij beetje het resterende water erbij en voeg pas een nieuw scheutje toe wanneer het vocht is opgenomen door het deeg. Naargelang van de bloem kan dit 40-60g extra water zijn. 


Bol het deeg op, leg het in een kom en bestrooi met wat bloem. Dek de kom af en laat 60 min. rijzen. 

Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en bol ze op. Leg ze op een met een linnen doek bedekte schaal, bestrooi lichtjes met bloem en dek af met plastiek folie. Laat overnachten in de koelkast. 


Verwarm de pizzasteen minimum 30 min. in een oven van 250°C hete lucht. 

Duw de deegbolletjes plat en rol ze uit tot een cirkel van ca. 3mm. dikte. 


Verlaag de oven naar 230°C hete lucht met stoom en bak de pitta broodjes op de hete pizzasteen 6 min. langs de ene kant, draai ze om en bak ze nog eens 3 min. langs de andere kant. 




Reacties