Kwarkstollen (Duitsland)

Een maand of twee geleden kocht ik in de solden een bakvorm voor stollen bij de Duitse website Hobbybäcker. Het was een totaalpakket waar ook de bloem en de extra benodigdheden voor de vulling bij zaten. De bakvorm zelf is een stalen koppelbakvorm met deksel waar je drie stollen van 750g/stuk in kan bakken. Ze hebben trouwens ook nog een koppelbakvorm waar je 6 kleine stollen van 200g/stuk mee kan maken. Bijgeleverd zat er een folder met een aantal recepten voor stollen. 

Voor 3 stollen van 750g/stuk

Vulling:

  • 500g rozijnen
  • 120g amandelstukjes
  • 120g gekonfijte citroen fijngehakt
  • 60g gekonfijte sinaas fijngehakt
  • 60g rum
Laat de vruchten een hele nachten weken in de rum. 

Deeg:
  • 1kg tarwebloem
  • 160g zachte boter
  • 3 eieren
  • 16g droge gist of 42g verse gist
  • 280g yoghurt of kwark
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedmachine en kneed tot het deeg loslaat van de wanden en elastisch is. 

Voeg het fruit erbij en laat op trage stand nog een minuut of 2 doorkneden totdat het mooi onder het deeg verdeeld is. 


Bol op en laat 20 min. onder een propere linnen doek rusten op je werkblad. 

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en vorm ze langwerpig. Vet je bakvorm in met bakspray en leg de deegstukken in de vormen. Dek af met een propere linnen doek en laat rijzen tot ongeveer 1 cm onder de rand. 


Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C onder- en bovenwarmte. 

Doe het deksel op de vorm en bak 5 min. op 210°C, verlaag daarna naar 190°C en bak nog 45 min. verder. 


Haal de stollen uit de vorm en leg op een rooster. Bestrijk ze met gesmolten boter en laat afkoelen. 

Bestrooi met poedersuiker na afkoelen. 


Reacties