Smurfenbrood

Smurfenbrood is een premix van bakkerijgrondstoffenproducent Puratos en heel populair bij de kids. Het brood is al sedert de jaren 80 verkrijgbaar bij de Belgische bakkerijen maar kende een revival toen het opnieuw in de spotlights werd gezet een paar jaar terug nav de release van een nieuwe smurfenfilm. 

Het is een heel mals vezelrijk wit brood met oa de toevoeging van desem en honing. De mix is voor particulieren verkrijgbaar bij oa Maalderij Evers te Zonhoven. Ik heb het recept op de pagina van Puratos zelf gevolgd en daar stond bij de afwerking om het brood te doreren voor het in de oven gaat. Daardoor wordt het echter snel (te) bruin. Het beste dek je het halfweg de baktijd af met een stuk bakpapier. 

  • 250g tarwebloem
  • 250g mix voor smurfenbrood
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 300ml lauwwarm water
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk voor de afwerking
Alternatief indien je geen smurfenbroodmix hebt:
  • 500g tarwebloem (vezelrijk wit nog beter als je aan deze bloemmengeling kan geraken)
  • 12g verse gist of 4g droge gist of 1 zakje Bruggeman desem+droge gist
  • 8g zout
  • 2el melkpoeder
  • 30g suiker
  • 30g vloeibare honing
  • 300ml lauwwarm water
  • 1 ei losgeklopt met 1 el melk voor de afwerking
Doe bloem, gist en water in de kneedkom. Kneed 5 min. op trage stand en dan nog eens 6min. op middelmatige stand. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af en laat rijzen tot verdubbeling in volume. Bij mij duurde dit 45 min. 

Ontgas het deeg en vorm een langwerpig brood. Leg het in een met bakspray ingespoten bakvorm. Plaats een wegwerp douchekapje erover of steek de vorm in een dichtgeknoopte plastic zak indien je geen douchekapjes hebt. Laat nog eens 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de bovenkant van het brood met het losgeklopte ei en maak een paar insnijdingen over de lengte van het brood. 

Bak 30-35 min. tot het brood gaar is. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties