Roma brood

Deze bloemmix komt van Maalderij Evers. Het is een ietwat grijs/geel brood met oa gerstemout, tarwe, rogge en maïs. Ik bakte het brood in de rechthoekige Emile Henry bakvorm maar het brood deed nog zodanig een ovenrijs dat het deksel omhoog geduwd werd. Veiligheidshalve heb ik het er dan maar afgehaald tijdens het bakken. Je kan ook een Römertopf of een andere gesloten ovenbestendige schaal gebruiken.  Het brood heeft een krokante bovenkorst, zijkanten en kruim is zeer mals. 

  • 500g Roma bloem
  • 300ml lauw water
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 8g zout
  • klontje roomboter (20g)
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot je een soepel deeg verkrijgt. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is. 

Ontgas het deeg en vorm tot een brood. Leg het in de onderste schaal van de Emile Henry bakvorm en sluit met het deksel. Laat 45 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 230°C hete lucht. 


Bestuif de bovenkant van je brood met wat bloem en maak een paar inkepingen met een scherp mesje. 

Bak 35 min. met gesloten deksel, neem daarna het deksel weg en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het brood de gewenste bruining heeft. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties