Baguettes met voordeeg

Een receptje van één van mijn favoriete YouTube kanalen: Apron. Het is een recept met een voordeeg wat je laat overnachten in de koelkast. Je maakt het best dus je voordeeg de avond voor de dag dat je wil bakken. 

Voordeeg:

  • 250g tarwebloem
  • 9g verse gist of 3g droge gist
  • 340 lauwwarm water
Los de gist al roerend op in het water. Voeg de bloem toe en roer tot er geen klontjes meer overblijven. Dek de kom af en plaats in de koelkast om te overnachten. 

Deeg:
  • voordeeg
  • 250g tarwebloem
  • 8g zout
Voordeeg na koelkastrijs

Haal het voordeeg uit de koelkast en laat 60 min. op kamertemperatuur komen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot je een soepel ietwat kleverig deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en dek de kom af met vershoudfolie. Laat 60 min. rijzen op kamertemperatuur of tot het in volume verdubbeld is. 

Ontgas het deeg en verdeel in vier gelijke porties en laat 10 min. rusten op een lichtjes met bloem bestoven werkblad. 

Vorm de deegstukken tot een baguette en leg ze in de uitsparingen van het baguettes bakblik.  Dek af met een propere doek en laat 60 min. rijzen op kamertemperatuur. 

Verwarm de oven voor op 230°C onder- en bovenwarmte. 

Bestuif de baguettes met wat bloem en snijd ze in met een scherp mesje. 

Bak 20-25 min. met stoom tot ze gaar en bruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties