Zelfgemaakte mayonaise


Stel, je heb net eerder op de dag je boodschappen gedaan. Je verheugt je al naar de verse frietjes wat je net voorgebakken hebt. Je wilt de tafel dekken en dan ontdek je dat je geen mayonaise meer in huis hebt. Herkenbaar? Je kan natuurlijk nog ff snel naar de winkel hollen om een pot - want geef toe wat is er (als goeie Belg) lekkerder dan verse frietjes met een klodder mayonaise - of je kan er zelf wat kloppen. Zoveel lekkerder en super gemakkelijk. Hier lusten we ze graag met wat mosterdzaadjes in. Je kan hiervoor mosterd mét zaadjes gebruiken ofwel mosterd én zaadjes 😃

Wat heb je nodig:

  • zonnebloemolie
  • citroensap
  • peper en zout
  • 1 lepel (graan)mosterd
  • mosterdzaadjes indien je gewone mosterd gebruikt
  • 1 eidooier
  • garde
Splits het ei en doe de dooier in een hoge (liefst glazen) kom met een brede opening. 

Voeg een lepel mosterd, peper, zout en een lepel citroensap toe. 

Roer het geheel los met je garde.

Voeg al kloppend scheutje voor scheutje olie toe. Giet er niet teveel in 1 keer bij en giet er pas nieuwe olie bij wanneer de vorige volledig is opgenomen. Blijf heel de tijd kloppen en de mayonaise zal binding krijgen. Naargelang de hoeveelheid mayonaise wat je wenst te maken, blijf je gewoon kloppen en olie toevoegen. Let wel op dat je er niet teveel maakt want omdat er geen bewaarmiddelen in de mayonaise zitten, gaat die maximum een paar dagen bewaren. 

Voeg een flinke eetlepel mosterdzaadjes toe en klop deze door de mayonaise. 

Proef en voeg nog wat citroensap of kruiding naar smaak toe. 

Schep de mayonaise in een glazen potje met deksel en bewaar in de koelkast. 

Tip: je kan verse kruiden (peterselie, dragon, bieslook), kappertjes en een hardgekookt geplet eitje toevoegen aan je mayonaise om zo tartaarsaus te maken. 


Reacties