Bananenbrood


Een brood die ook echt is wat het woord zegt: een brood met bananen. Geen veredelde cake zoal je vaak in recepten ziet. Een ideale manier ook om die overrijpe bananen die in je fruitschaal liggen op te gebruiken. Lekker als ontbijt met een beetje boter. Jammer dat ik geen bakvaste chocoladedrops meer in huis had want dit was een ideaal huwelijk geweest maar ach we moeten toch nog bakideeën overhouden voor een volgende baksessie 😊

  • 400g bloem
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 2 rijpe bananen
  • 2el roompoeder of melkpoeder
  • 70ml melk
  • 1 ei
  • 30g suiker
  • 5g zout
  • 40g zachte boter
  • wat boter om te bestrijken na het bakken
  • 2 bakvormen 22x10cm
Zeef de bloem. Doe er het roompoeder (melkpoeder), de suiker en het zout bij en meng ondereen. Prak de bananen tot moes en voeg ze bij de bloem. Roer de gist los in de melk en giet bij het mengsel samen met het ei. Kneed tot je een homogeen deeg verkrijgt. Doe de zachte boter in blokjes al knedend bij het deeg en kneed nog een paar minuten door tot je een zeer zacht en soepel deeg bekomt. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. 

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in twee gelijke porties. Bol ze op en laat ze onder een stuk vershoudfolie 15 min. rusten op een met bloem bestoven werkblad. 


Rol de bollen uit tot een ovaal. Rol het deeg langs de korte kant op tot een cilinder. Duw de naden dicht en rol tot je een ovaal brood verkrijgt. 


Snijd het brood in 10 stukken maar houd ze bij mekaar zodat je de vorm van je ovaal niet verliest.


Leg het deeg in de ingevette bakvormen. Dek af met vershoudfolie en laat 60 min. rijzen.


Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bak de broden in 20-25 min. gaar en tot ze mooi bruin zijn.

Besmeer de bovenkant onmiddellijk met zachte boter.

Haal de broden uit de bakvormen en laat op een rooster afkoelen. 



Reacties