Battenbergcake (UK)


Deze cake met zijn typisch schaakbordmotief vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. De cake kreeg zijn naam ter ere van het huwelijk van prinses Victoria met prins Louis of Battenberg in 1884.  Voor deze cake bestaat er een specifieke battenberg bakvorm. Heb je die niet dan kan je ook een platte rechthoekige bakvorm met stroken bakpapier onderverdelen in vier langwerpige rijen.

  • 175g zachte boter
  • 175g suiker (ik gebruikte rietsuiker)
  • 175g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • paar druppels roze voedingskleurstof
  • rolmarsepein of rolfondant
  • jam zonder stukken (ik gebruikte aardbeienjam maar je kan ook abrikozenjam gebruiken)
Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Roer de boter samen met de suiker tot je een romige massa verkrijgt. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe. Roer als laatste de bloem onder het mengsel. 

Vet de bakvorm goed in met boter, zeker de hoeken en de zijkanten van de tussenschotten niet vergeten. Bestuif met bloem en klop de overtollige bloem uit de vorm. 

Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Doe bij 1 portie een paar druppels roze voedingskleurstof. 

Verdeel het gele beslag over twee stroken van je bakvorm, hetzelfde doe je met het roze beslag. Tik de vorm eens goed aan op je werkblad zodat het beslag mooi egaal verdeeld wordt.


Bak de cake gaar in 30-35 min. tot een satéprikker droog uit de cake komt wanneer je die inprikt. Je kan het overtollig biscuit afsnijden door met een scherp mes waarvan het lemmet gelijk ligt met de rand van de bakvorm zo over de cake te gaan. Laat de cake een half uurtje afkoelen in de vorm. 


Ontvorm daarna de repen cake en laat ze op een rooster afkoelen. 

Rol de marsepein of fondant uit tot een rechthoek van ongeveer 20x30cm. Bestrijk de lange zijden van de cake met wat confituur. Bestrijk ook de lap met confituur. Leg een roze strook cake naast een gele. Bestrijk de bovenkanten ervan met confituur. Vorm een tweede laag met de resterende stroken cake maar deze keer omgekeerd zodat een gele strook bovenop de roze komt te liggen en vice versa. Zo verkrijg je een dambordmotief.

Bestrijk de cake langs alle lange zijden in met confituur en vouw de lap fondant of marsepein rond de cake. Draai de cake met de sluiting naar beneden en snijdt beide uiteinden recht af. 


Reacties