Sesam botervlecht


Dat de Japanners de reputatie hebben van heel fluffy brood te bakken, bewijst dit heerlijk zacht boterbrood. Ik vond het recept op een Japans Youtube kanaal en het sprak mij wel aan om het ook eens uit te proberen. De bakvormen heb ik gekocht bij Aliexpress.

  • 300g bloem
  • 1 ei
  • 9g verse gist of 3g droge gist
  • 70g koude melk
  • 60g koud water
  • 30g boter
  • 20g suiker
  • 5g zout
  • Voor de afwerking: 25g zachte boter en sesamzaadjes
Roer de gist los in de melk + water. Doe de bloem, suiker, zout en het ei erbij en kneed tot een homogeen deeg. Voeg de boter in blokjes gesneden toe en kneed tot de boter helemaal opgenomen is en je een zacht en soepel deeg hebt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige doek en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is.


Ontgas het deeg en verdeel in 6 gelijke porties. Bol ze op en laat ze op je werkblad 15 min. rusten onder een stuk vershoudfolie. 



Rol de bolletjes uit tot een ovaal en rol ze langs de lange kant op. Maak de strengen wat langer door met de palm van beide handen erover te rollen. Maak met drie strengen een vlecht. Stop de uiteinden onder het brood. 


Bestuif de vlechten met water en duw de bovenkant in een schaaltje met sesamzaadjes. Leg ze in een beboterde bakvorm en laat afgedekt rijzen tot ze verdubbeld zijn. 

Verwarm de oven voor op 180°C. 

Doe de zachte boter in een puntzakje en spuit zo in de plooien van de vlechten een reepje boter. 


Bak in 20-25 min. tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn. 

Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. 



Reacties